Икономически срив прогнозира БНБ за следващата година. През 2023 г. БВП

...
Икономически срив прогнозира БНБ за следващата година. През 2023 г. БВП
Коментари Харесай

Икономически срив! БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на БВП да се забави съществено до 0,4%

Икономически срив предвижда Българска народна банка за идната година.

 

През 2023 година Брутният вътрешен продукт на България ще се забави до 0,4% - това сочи прогнозата на Българската национална банка (БНБ), предава БНР.

" През 2023 година чакаме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави значително до 0,4%, което ще се дефинира най-много от прекосяването от позитивен към негативен принос на изменението на запасите в стопанската система ", се споделя в прогнозата на Българска народна банка за главните макроикономически индикатори, която е направена на 12 януари 2023 година В прогнозата не се регистрира евентуалното въздействие на политическата неустановеност в България върху икономическата интензивност и инфлацията.

Други фактори, които ще лимитират повишаването на икономическата интензивност в страната през 2023 година, са плануваното значително закъснение на растежа на държавното ползване, както и предстоящият спад на износа на артикули.

" За намаляването на стоковия експорт ще способстват както по-ниският напредък на външното търсене, по този начин и характерни за България фактори, като възбраната за експорт към страни, разнообразни от Украйна, на нефтопродукти, създадени от съветски нефт, и планувани ремонтни действия в едни от най-големите предприятия в страната ", се показва в документа.

Същевременно за 2023 година Българска народна банка предвижда висок напредък на капиталовата интензивност в сходство със заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на асимилиране на средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) от страна както на частния, по този начин и на обществения бранш. " Очакваме растежът на икономическата интензивност да се форсира до 3.2% през 2024 година, което ще се дължи основно на образуването на невисок позитивен принос на чистия експорт заради възобновяване на растежа на износа на артикули ", пишат от Българска народна банка.

Пазар на труда

" През 2023 година предвиждаме едва намаляване на заетостта от 0.2% в сходство с плануваното закъснение на икономическата интензивност в страната. Очакваното възстановяване на външната среда и ускорение на растежа на действителния Брутният вътрешен продукт в България през 2024 година ще доведат до повишаване на заетостта, само че растежът ù ще бъде стеснен (до 0,3%) заради неподходящите демографски процеси в страната. Същевременно намаляването на популацията в трудоспособна възраст ще е фактор за последователно намаление на коефициента на безработица от 4,3% през 2022 година до 4,0% през 2024 година Растежът на действителната продуктивност на труда се чака да възлезе на 1,9% през 2022 година и да се забави до 0,5% през 2023 година в сходство с по-слабата икономическа интензивност в страната. Според прогнозата продуктивността на труда ще се увеличи с 2.9% през 2024 година вследствие на предстоящото покачване на Брутният вътрешен продукт при лимитирано повишаване на броя на заетите лица ", се споделя в документа.

 

Инфлация

Прогнозата за годишната инфлация, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), е тя да се забави до 4,2% в края на 2023 година под въздействие на допусканията за низходяща динамичност на цените в евро на петрола и храните на интернационалните пазари.

Средно за годината Българска народна банка чака инфлацията да възлезе на 7%, като в кратковременен проект натискът върху индустриалните цени, произлизащ от фактори, като осъществилите се нараствания на цените на суровините и дефицита на предложение и на работна ръка, ще продължи да се отразява върху потребителските цени.

" Годишната инфлация се чака да се забави до 4,2% в края на 2023 година и до 3,3% в края на 2024 година Очакваната низходяща динамичност е резултат от дефлационната външна среда в сходство с допусканията за намаления на цените в евро на петрола и храните на интернационалните пазари. Въпреки значителното закъснение на инфлацията в края на 2023 година, приблизително за 2023 година чакаме тя да остане висока (7.0%), защото в кратковременен проект натискът върху индустриалните цени, в това число заради минали нараствания на цените на суровините, лимитираното предложение и дефицита на работна ръка, ще продължи да се отразява върху потребителските цени. Вътрешни за страната фактори с проинфлационно въздействие през целия планиран небосвод се чака да бъдат плануваният напредък на разноските за труд на единица продукция и растежът на частното ползване. В сходство с тях базисната инфлация се чака да продължи да има забележителен позитивен принос за общата инфлация до края на прогнозния интервал, като през 2023 година средногодишната базисна инфлация се чака да се форсира по отношение на 2022 година и да остане висока и през 2024 година ", пишат още от Българска народна банка.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР